ANASAYFA Ekonomi Asgari ücrette kritik senaryolar belli oldu!

Asgari ücrette kritik senaryolar belli oldu!

Milyonlarca asgari ücretli çalışan 2024 yılında maaşlarına uygulanacak zam oranı için gelecek açıklamayı bekliyor. Asgari ücretin ulaşacağı rakam merak beklenirken kritik senaryolar da belli olmaya başladı.
YAYINLAMA: 18 Kasım 2023 / 08.38
GÜNCELLEME: 18 Kasım 2023 / 08.38
YAZAR: Gülcan Özer

Milyonlarca asgari ücretli çalışan 2024 yılında maaşlarına uygulanacak zam oranı için gelecek açıklamayı bekliyor. Asgari ücretin ulaşacağı rakam merak beklenirken kritik senaryolar da belli olmaya başladı.

Asgari ücrette kritik senaryolar belli oldu!

Türkiye’de sigortalı bir çalışanın alabileceği en düşük maaşı ifade eden asgari ücret için alınacak karar bekleniyor. 2024 yılında asgari ücretin ne kadar olacağı merak edilirken masadaki rakam hakkında meraklı bekleyiş de sürüyor. Asgari ücret ile çalışan milyonlarca kişi, ‘’2024 yılı asgari ücret ne kadar olur?’’ sorusuna yanıt arıyor. 

Asgari ücretin ulaşacağı rakam için kulis bilgileri de gelmeye başladı. Kulislerde asgari ücretin ulaşacağı rakam hakkında pek çok senaryo yazıldı. Gelen son bilgilere göre asgari ücretin 16 bin liraya kadar ulaşabileceği bildirildi. Henüz net bir rakam olmasa da açıklanan 4 aylık enflasyon rakamlarına göre olası senaryolarda üzerinde durulan rakamları derledik. 

2024 YILI YENİ ASGARİ ÜCRET RAKAMI ARALIK AYINDA BELİRLENECEK 

Asgari ücret zammı son dakika gelişmeleri gündemdeki yerini koruyor. Asgari ücret zammı tahminleri netleşmeye başlarken aralık ayında başlayacak ve dört kez gerçekleştirilecek Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantılarının ardından 2024 yılında geçerli olacak asgari ücret açıklanacak. Yeni yıla kısa bir süre kalmasıyla birlikte asgari ücret zammı için geri sayım başladı. 

Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantıları öncesinde hem hükümet kanadından hem de TÜRK-İŞ'ten açıklamalar art arda geliyor. TÜRK-İŞ Genel Başkan Ergün Atalay, 2024 yılında geçerli olacak asgari ücret görüşmelerinde, TÜRK-İŞ heyetinde 4 işçiye yer vereceklerini duyurdu. Yeni yılda geçerli olacak asgari ücreti, işçi, işveren ve hükümetten 5'er olmak üzere 15 kişilik Asgari Ücret Tespit Komisyonunun belirlediğini anımsatan Atalay, "Komisyonda 5 kişilik TÜRK-İŞ heyetinde bu yıl farklı mesleklerden asgari ücretli 4 işçi yer alacak. 

TÜRK-İŞ yönetiminden bir sendikacı ile sendikalı olmayan garson, akaryakıt pompacısı, berber ve kasap gibi farklı mesleklerden 4 işçi kardeşimiz görüşmelerde milyonlarca asgari ücretliyi temsil edecek. Önceki yıllarda 1 işçi komisyonda yer alıyordu, bu yıl ilk kez 4 işçi pazarlık masasında olacak." dedi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ise "Aralık ayı başında 2024 yılı asgari ücretini belirlemek için komisyonumuz toplanacaktır. Herkesin mutabık kaldığı bir tutarda uzlaşılacağını ümit ediyorum" ifadelerini kullandı. 

2024 YILINDA YENİ ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK? 

Ekonomi temsilcileri tarafından kulislerde konuşulan rakamlar belli oldu. 6 aylık artış oranının tahmini olarak yüzde 40’a kadar ulaşması bekleniyor. Bakan Işıkhan'ın "Enflasyonun getirmiş olduğu yükü azaltmak hepimizin ortak görevidir" açıklamasından yola çıkıldığında rakamın yüzde 40’a ulaşması halinde asgari ücretin de 15 bin 962 liraya yükseleceği tahmin ediliyor.  Aralık ayında toplanacak Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda alınacak kararla 2024 yılında verilecek olan asgari ücret netleşmiş olacak.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
İsrail, Gazze'ye sınırlı yakıt girişine izin verdi

İsrail, Gazze'ye sınırlı yakıt girişine izin verdi