ANASAYFA Ekonomi Çalışanların ekonomiden ne kadar pay aldıkları belli oldu!

Çalışanların ekonomiden ne kadar pay aldıkları belli oldu!

TÜİK tarafından çeşitli ekonomik veriler açıklanmaya devam ederken bu kez çalışanların ekonomiden ne kadar pay aldıkları belli oldu.
YAYINLAMA: 04 Aralık 2023 / 13.45
GÜNCELLEME: 04 Aralık 2023 / 13.45
YAZAR: Gülcan Özer

TÜİK tarafından çeşitli ekonomik veriler açıklanmaya devam ederken bu kez çalışanların ekonomiden ne kadar pay aldıkları belli oldu.

Çalışanların ekonomiden ne kadar pay aldıkları belli oldu!

Ülkemizde Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından çeşitli ekonomik veriler açıklanmaya devam ediyor. Ekonominin her alanı ile ilgili olarak veriler merak edilirken bu kez çalışan kesimi ilgilendiren bir analize yer verildi. 

TÜİK tarafından açıklanan verilerle birlikte çalışanların ekonomiden aldıkları pay belli oldu. Aralık ayının gelmesiyle birlikte gözler asgari ücretteki zam pazarlığına çevrilirken TÜİK'in son açıkladığı verilerle beraber çalışan kesimin ekonomiden aldıkları pay belli oldu. 

TÜRKİYE EKONOMİSİ BÜYÜDÜ 

Aralık ayının gelmesiyle birlikte milyonların gözü asgari ücret görüşmelerine çevrildi. Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından 11 Aralık tarihinde yapılacak ilk toplantı için geri sayım başlarken görüşmeler takip edilecek. 

TÜİK büyüme rakamlarını açıklarken Türkiye ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 5.9 büyüme kaydetti. TÜİK tarafından açıklanan verilere göre yılın 3'üncü çeyreğinde maaş ödemelerinin ekonomideki payı belli oldu. Buna göre yüzde 32.2 oranında pay aldığı açıklanan maaş ödemelerinin bir önceki çeyreğe göre 2.1 puanlık bir düşüş yaşadığı bildirildi.

TÜİK'in açıkladığı bilgilere göre işgücü ödemelerinin payı 2022 son çeyrekte yüzde 24.7 ile son 10 yılın en düşük seviyesine geriledi. 2016 yılının ilk çeyreğinde yüzde 40.5 ile zirveye çıkarken son 10 yılda ortalama pay ise yüzde 33 olarak kayıtlara geçti. 

ÇALIŞANLARIN EKONOMİDEN ALDIKLARI PAY BELLİ OLDU 

Maaş ödemelerinin ekonomi içerisindeki payına göre ödemeler yüzde 33 ile10 senelik ortalamanın altında kaldı. İşgücü ödemelerinin ekonomideki payının son 10 yıldaki seyri yer alıyor. 

Sene başlarında yapılan ücret zamlarının ardından her yılın ilk çeyreğinde iş gücü ödemelerinin payı yükselirken sene sonunda bu oranda önemli bir düşüş yaşanıyor. Ülkemizde asgari ücret zammı beklenirken tek zam açıklamasının ardından 'zam yapmayın, fiyatlar sabit kalsın' talebi gelmeye başladı. Yüksek enflasyon ortamında yapılacak olan merakla bekleniyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Uzmanlar ebeveynleri yapay zeka konusunda uyardı!

Uzmanlar ebeveynleri yapay zeka konusunda uyardı!