ANASAYFA Ekonomi Türk-İş 2024 asgari ücret zam teklifi için son rakamı açıkladı

Türk-İş 2024 asgari ücret zam teklifi için son rakamı açıkladı

Asgari ücret zammı için pazarlık masasında görüşülecek rakam resmen açıklandı. Cuma günü toplanacak olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu’ndan ne karar çıkacak?
YAYINLAMA: 28 Kasım 2023 / 23.38
GÜNCELLEME: 28 Kasım 2023 / 23.38
YAZAR: Gülcan Özer

Asgari ücret zammı için pazarlık masasında görüşülecek rakam resmen açıklandı. Cuma günü toplanacak olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu’ndan ne karar çıkacak?

Türk-İş 2024 asgari ücret zam teklifi için son rakamı açıkladı

Türkiye’de milyonlarca kişi asgari ücrete yapılacak olan zammı büyük bir heyecanla bekliyor. Asgari ücretliler maaşlarına yapılacak zammı, işverenler ise işçilik maliyetlerinin ne kadar artacağını bekliyorlar. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yönetiminde Asgari Ücret Tespit Komisyonu Cuma günü ilk toplantısını yapacak. Pazarlık masasında işverenler ile işçilerin ortak bir rakamda buluşmalarına gayret gösterilecek. 

İLK RAKAM BELLİ OLDU! 

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’na taraflar çeşitli rakamları getiriyorlar. İşçileri temsil eden Türk-İş yıllardır açlık sınırı rakamı ile masaya oturuyor. Bu yıl pazarlık masasına Türk-İş’ten bir temsilci ile 4 asgari ücretli çalışan oturacak. Pazarlıklarda konuşulacak rakamlardan birisi de Türk-İş’in araştırması ile bulunan açlık sınırı olacak. Kasım ayında açlık sınırı 14.025 TL olarak açıklandı. 

Açlık sınırı 4 kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması olarak biliniyor. Bu maliyet şu anda asgari ücretin 2.623 TL üstüne çıktı. Açlık sınırının Aralık ayında da artacak olması, 2024 yılında da enflasyonun yüksek seyretmesinin beklenmesi, asgari ücrete gelecek yıl tek zam yapılacak olması gibi gerekçelerle işçilerin talep edecekleri zam tutarı şekillenmeye başladı. 

ASGARİ ÜCRET İÇİN İŞÇİLER NE KADAR ZAM İSTEYECEKLER? 

Asgari ücret zammında işçiler için çok önemli bir veri olan açlık sınırı ile beraber pazarlık masasında talep edilecek rakam da üç aşağı beş yukarı olmak üzere belli oldu. Şu anda asgari ücretin 15.000 TL seviyesine yükseltilmesi 2023 yılının kayıplarını telafi edebilecek. Bunun üzerine 2024 yılında oluşacak hayat pahalılığı da eklenince işçilerin 19.000 TL ile pazarlık masasına oturmaları bekleniyor.

2024 yılında asgari ücrete bir defa zam yapılacak olması işçilerin dile getireceği 19.000 TL’lik zam rakamını mantıklı hale getiriyor. Asgari ücrete son iki yıldır Ocak ayında yüzde 50’nin üzerinde zam yapılmış ama bu zam yeterli gelmemiş ve Temmuz aylarında ara zam zaruriyet haline gelmişti. Yılda tek zam yapılacak olması ile beraber asgari ücret için de normalin epey üzerinde bir zam rakamının gündeme gelmesi gerekecek. Asgari ücret zammı pazarlıklarının bu yıl çok çetin geçeceği şimdiden belli oldu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Doğalgaz faturasını düşürmenin tüyoları açıklandı

Doğalgaz faturasını düşürmenin tüyoları açıklandı