ANASAYFA Güncel Deprem uzmanı Ercan Van için deprem uyarısı yaptı

Deprem uzmanı Ercan Van için deprem uyarısı yaptı

YAYINLAMA: 02 Aralık 2023 / 22.26
GÜNCELLEME: 02 Aralık 2023 / 22.26
YAZAR: Gülcan Özer
Deprem uzmanı Ercan Van için deprem uyarısı yaptı

Yaptığı açıklamalarla dikkat çeken Deprem Uzmanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, bu defa o ilimizi uyardı. Bir depreme daha dayanacak gücünün kalmadığı o ilin taşınması gerektiğinin altını çizdi. 

Ercan, yaptığı açıklamasında 1,5 milyon nüfusa sahip olan Van’ın taşınması gerektiğini söyledi. Kentin yakın zamanda 2 büyük deprem gördüğünü belirtti. Bu sebeple de kentin deprem açısından yorgun olduğunu söyledi. 

VAN DEPREMLERİ 

Van’da 23 Kasım 2011 tarihinde 7,2 şiddetinde büyük deprem olmuştu. Aynı yıl içerisinde hatta 2 hafta sonra 5,6 şiddetle bir kere daha sallanan depremde büyük yıkımlar meydana gelmişti. Normalde 5,6 şiddetli bir depremin Anadolu’da yıkıma neden olmayacağını ancak Van’ın yorulduğunu ifade eden uzman isim, ilin taşınması gerektiğini söyledi.

"2035 - 2050 ARASINDA YIKICI DEPREM OLACAK" 

Meydana gelen yıkımdan zeminin sorumlu olduğunu söyleyen uzman isim, aynı hatanın ikinci defa yapılmaması gerektiğinin altını çizerek şunları söyledi: “Bunun nedenleri Van'ın bulunduğu konum genellikle gevşek birimlerden oluşuyor ve deprem dalgalarını da örneğin Van Kalesi'nde az hissedilen deprem, Van'ın içinde daha fazla hissediliyor. Yaklaşık 2,5 ile 4 kat daha yükselterek duyuluyor. Van'da 2035 ile 2050 arasında yıkıcı bir deprem daha olacaktır. Şimdi biz aynı hatayı 2 defa daha yapmamamız lazım"

DAĞA DOĞRU TAŞIMAK GEREKİYOR 

Uzman isim, Van’ın Erek Dağı’na doğru taşınması gerektiğini ifade ederek bölgeyi 2035 yılında bekleyen tehlikeye karşı, “Bizim Van'ı tıpkı Urartuların yaptığı gibi zemini sağlam bölgelere, yani Erek Dağı'na doğru kaydırmamız gerekiyor ve bu şart. 

Eğer Van Erek Dağı'na doğru kaydırılmazsa şu anki nüfusu yaklaşık 1,5 milyon olan Van'ı, 2035 yılında çok büyük bir yıkım bekleyebilir” şeklinde uyardı. Yapıların peş peşe 2 yıkıcı deprem gördüğünü ve yorgun olduğunu hatırlatan Ercan, bir deprem daha olması durumunda yapıların göçebileceğini söyledi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Hybrid motor seçeneği ile Toyota Yaris özellikler ve fiyatı belli oldu

Hybrid motor seçeneği ile Toyota Yaris özellikler ve fiyatı belli oldu