ANASAYFA Güncel Evi göstermeyen kiracıya karşı hukuken yapılacaklar nelerdir?

Evi göstermeyen kiracıya karşı hukuken yapılacaklar nelerdir?

Kiracılar ile ev sahipleri kiracının evi gösterme sorunu nedeniyle karşı karşıya geliyorlar. Kiracıların evi gösterme zorunlulukları var mı?
YAYINLAMA: 20 Kasım 2023 / 08.26
GÜNCELLEME: 20 Kasım 2023 / 08.26
YAZAR: Gülcan Özer

Kiracılar ile ev sahipleri kiracının evi gösterme sorunu nedeniyle karşı karşıya geliyorlar. Kiracıların evi gösterme zorunlulukları var mı?

Evi göstermeyen kiracıya karşı hukuken yapılacaklar nelerdir?

Kiracılar ile ev sahipleri arasında sayısız sorun yaşanabiliyor. Bu sorunlar nedeniyle taraflar kendilerini mahkeme kapısında bulabiliyorlar. Son dönemlerde yaşanan büyük anlaşmazlıklardan birisi de kiracının evi göstermek istememesi oluyor. Ev sahibi evini satmayı düşündüğünde evi satın alacak olan kişinin ilk talebi doğal olarak konutu görmek oluyor. Ancak kiracılar bu konuda ev sahiplerine zorluk çıkarabiliyorlar. 

KİRACILAR EVİ NEDEN GÖSTERMİYOR? 

Kiracıların evi göstermek istememelerinin çeşitli nedenleri olabilir. Bu nedenlerin bir kısmında kiracılar haklıyken bir kısmında da ev sahipleri haklı oluyor. Kiracı ev sahibinin değişmesini yeni ev sahibinin kendilerini evden çıkarabilecekleri endişesiyle evi göstermek istemiyorlar. Bunun yanında özel hayatlarına müdahale olarak yorumladıklarından dolayı bu tavrı gösteriyorlar. Bazı ev sahipleri 7/24 evi görmek istediklerinde bu kiracının özel hayatına müdahale oluyor. Çözümü ise yasal yollarla bulmak mümkün. 

NE YAPILMASI GEREKİYOR? 

1 Eylül 2023 tarihinden önce kiracının evi göstermemesi durumunda ev sahipleri mahkeme yolunu tutuyorlardı. Ancak arabulucu sistemi devreye girince bu soruna genellikle arabulucu ile çözüm bulunabiliyor. Tarafları dinleyen arabulucu bir orta yol geliştirebiliyor. Bu da genellikle haftanın belirli günlerinde, belirli saatlerde evin gösterilmesi şeklinde oluyor. Örneğin ev sahibi evi göstermek istediğinde Cumartesi günleri 14:00 ile 16:00 saatleri arasında bunu yapabiliyor.

 Kiracı ile bu konuda anlaşma sağlanarak mesele mahkeme aşamasına geçmeden çözüm bulunuyor. Mahkemeye de taşında orada da bu şekilde sonuç çıkacağı için taraflar buna riayet ediyorlar. Arabulucu aşamasında anlaşma sağlanamaması halinde ev sahibinin mahkemeye başvurma hakkı doğuyor. Bu durumda da dava açılırsa mahkeme belirli gün ve saat belirleyerek kiracının evi göstermesine hükmedecektir. Tek fark kiracı sadece biraz daha zaman kazanır. Lakin sonuçta herhangi bir değişiklik olmaz.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Dünya Türkiye’nin yeni yıldızı Kenan Yıldız’ı konuşuyor!

Dünya Türkiye’nin yeni yıldızı Kenan Yıldız’ı konuşuyor!