ANASAYFA Güncel Kardeşlerin miras payları eşit olmak zorunda mı?

Kardeşlerin miras payları eşit olmak zorunda mı?

Kardeşler arasında yapılan miras paylaşımlarında uygulanacak olan pay oranları zaman zaman tartışmalara neden olabiliyor. Miras paylaşımlarında kardeşlerin payları farklı olabilir mi?
YAYINLAMA: 10 Kasım 2023 / 17.39
GÜNCELLEME: 10 Kasım 2023 / 17.39
YAZAR: Serhat Karaman

Kardeşler arasında yapılan miras paylaşımlarında uygulanacak olan pay oranları zaman zaman tartışmalara neden olabiliyor. Miras paylaşımlarında kardeşlerin payları farklı olabilir mi?

Kardeşlerin miras payları eşit olmak zorunda mı?

Miras paylaşımı Türkiye’de adete toplumsal bir sorun olabiliyor. Aileler arasında bu nedenle yıllar süren sorunlar yaşanıyor. Miras hukuku ile beraber hareket edildiğinde ise taraflar haklarına razı gelmeleri koşuluyla mesele sorunsuz çözülebiliyor. Miras hukukunun kardeşler arasında mirası ne şekilde paylaştırdığı ise net bir şekilde belirlenmiştir.

VASİYETNAME YOKSA PAYLAŞIM EŞİT!

Miras bırakan anne ve babanın herhangi bir vasiyetnamesi yoksa veya mirası sağlıklarında paylaştırmıyorlar ise miras paylarında uygulanacak sistem bellidir. Bu durumda kardeşler arasında herhangi bir şekilde farklı bir oranda miras paylaşımı yapılamaz. Kanuna göre kız veya erkek fark etmeksizin mirasta kardeşlere düşen tüm pay eşit oranda paylaştırılır. Bu konuda herhangi bir şekilde bir kardeşin diğer kardeşten daha fazla miras alması mümkün değildir.

MİRAS BIRAKAN İSTERSE FARKLI OLABİLİR

Ailelerde bazı çocuklara daha fazla miras bırakılması Türkiye’de sıklıkla görülebiliyor. Özellikle de kız çocuklarının mirastan daha az pay almaları Anadolu’da halen daha yapılan haksız uygulamalardan birisidir. Miras bırakan yani anne veya baba vasiyetname ile çocukları arasında farklı paylarda miras paylaşımı yapabilirler. Bun paylaşımın mahkemede bozulmaması için ise dikkat edilmesi gereken çok önemli bir husus vardır.

Çocukların ebeveynlerinden kalan mirasta saklı payları vardır. Bu saklı paylar kesinlikle daraltılamaz veya ortadan kaldırılamaz. Devlet güvencesinde olan bu saklı pay bir başkasına da devredilemez. Eğer anne veya baba çocukları arasında farklı paylarda miras paylaşımı yapacaklar ise bu saklı pay kuralına riayet etmek zorundadırlar. Çocukların anne ve babalarının miraslarındaki saklı pay oranı da yarı yarıyadır.

Somut bir örnek ile anlatılacak olursa bir baba 3 çocuğu arasında 6 evini paylaştırmak istesin. Bu 6 evin yarısı olan 3 ev çocukların saklı payıdır ve her çocuğa 1’er ev düşmektedir. Bu hesaplamaya göre iki çocuğa 1’er ev verip diğer çocuğa da 4 ev vermek şeklinde yapılacak olan paylaşım kanunlara tamamen uygundur. Bu paylaşım mahkemece de bozulamaz. Ancak tüm evler bir çocuğa verilirse veya bir çocuğa hiç ev verilmezse sadece ortadan kaldırılan saklı pay mahkeme tarafından hak sahibine iade edilir. 
 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Bilim dünyası Venüs’te oksijen olduğunu keşfetti

Bilim dünyası Venüs’te oksijen olduğunu keşfetti