ANASAYFA Sağlık FDA açıkladı! Sivrisinek kaynaklı virüse karşı ilk aşıyı onayladı

FDA açıkladı! Sivrisinek kaynaklı virüse karşı ilk aşıyı onayladı

Son yıllarda sivrisinekten gelen Chikungunya virüsü artarken çeşitli sağlık örgütleri bu durumun önüne geçmek için kolları sıvadı.
YAYINLAMA: 13 Kasım 2023 / 13.54
GÜNCELLEME: 13 Kasım 2023 / 13.58
YAZAR: Serhat Karaman

Son yıllarda sivrisinekten gelen Chikungunya virüsü artarken çeşitli sağlık örgütleri bu durumun önüne geçmek için kolları sıvadı.

FDA açıkladı! Sivrisinek kaynaklı virüse karşı ilk aşıyı onayladı

ABD Gıda ve İlaç Dairesi uzun süredir virüse karşı üzerinde çalıştığı aşı onaylandı. Dünyada son yıllarda çıkan hastalıkların ardı arkası kesilmezsen şimdilerde ise sivrisineklerden bulaşan Chikungunya virüsü giderek artmaya başladı. İnsanlarca çeşitli rahatsızlıklara yol açan virüs için çeşitli çalışmalar devam ediyordu. Sevindirici haber ABD'den geldi. 

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), sivrisinek kaynaklı Chikungunya virüsüne karşı ilk aşıyı onayladı. Aşı 18 yaş ve üzeri kişiler için kullanılmaya başlanacak. Chikungunya virüsü, Aedes Aegypti ve Aedes Albopictus cinsi sivrisineklerden insanlara bulaşıyor ve hastalarda eklem iltihapları, yüksek ateş ve şiddetli ağrılara neden oluyor

 3 BİN 500 KATILIMCIDA AŞI DENENDİ 

FDA'nın onayladığı aşı, iki klinik çalışmada değerlendirildi. Çalışmalara katılan yaklaşık 3 bin 500 katılımcı, bir doz aşı aldı. Aşının güvenliği, yan etkileri ve etkinliği incelendi. Çalışmalar sonucunda, aşının güvenli ve etkili olduğu görüldü. 

Aşı, chikungunya virüsüne karşı yüzde 89 koruma sağladı. Chikungunya virüsüne bağlı son 15 yılda en az 5 milyon vaka bildirildiğini belirten FDA, “Ixchiq'in güvenliği Kuzey Amerika'da yürütülen, 18 yaş ve üzeri yaklaşık 3 bin 500 katılımcının bir doz aşı aldığı iki klinik çalışmada değerlendirildi” dedi. Aşı, özellikle chikungunya virüsüne maruz kalma riski yüksek olan insanlar için önemli bir koruma sağlıyor. Aşı, tropik ve subtropik bölgelerde yaşayan veya bu bölgelere seyahat eden kişiler için faydalı olabilir. 

AŞININ 2024 YILINDA SATIŞA SUNULMASI BEKLENİYOR 

Chikungunya virüsü, son yıllarda dünya genelinde hızlı bir şekilde yayılmaya devam ediyor. İlk olarak 1952 yılında Afrika'da görülen virüs zamanla artarak tüm dünyada yayılmaya başladı. Özellikle 2004 yılında korkutucu boyutlara ulaşan virüs bir çok ülkeyi ayağa kaldırmıştı ve önlemler alınmaya başlanmıştı.

 Chikungunya virüsü, özellikle tropik ve subtropik bölgelerde yaygın. Virüs, bu bölgelerde yaşayan veya bu bölgelere seyahat eden kişileri tehdit ediyor. FDA'nın onayladığı aşı, Chikungunya virüsünün yayılımını önlemeye yardımcı olabilir. Aşı, virüse karşı koruma sağlayarak, yeni vakaların oluşmasını engelleyebilir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Sıfır kilometre araç fiyatlarında kampanya ve fiyat düşüş dönemi başladı!

Sıfır kilometre araç fiyatlarında kampanya ve fiyat düşüş dönemi başladı!