ANASAYFA Sağlık Uyuz hastalığının hızla yayılmasının ardından uzmanlar uyardı!

Uyuz hastalığının hızla yayılmasının ardından uzmanlar uyardı!

Son yıllarda Türkiye'de hızla artan uyuz vakaları, uzmanları alarma geçirdi. İnsandan insana 15-20 dakikalık temasla bulaşabilen uyuz hastalığı, şiddetli kaşıntıya neden oluyor.
YAYINLAMA: 17 Kasım 2023 / 21.36
GÜNCELLEME: 17 Kasım 2023 / 21.36
YAZAR: Gülcan Özer

Son yıllarda Türkiye'de hızla artan uyuz vakaları, uzmanları alarma geçirdi. İnsandan insana 15-20 dakikalık temasla bulaşabilen uyuz hastalığı, şiddetli kaşıntıya neden oluyor.

Uyuz hastalığının hızla yayılmasının ardından uzmanlar uyardı!

Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Sıla Kılıç Sayar, uyuz hastalığının belirtileri ve korunma yolları hakkında önemli bilgiler verdi. 

UYUZ HASTALIĞI 4-6 HAFTA İÇİNDE BELİRTİLERİ ORTAYA ÇIKIYOR

Uyuz hastalığının, gözle görülmeyecek kadar küçük akarların bulaşmasıyla insandan insana bulaştığını belirten Sayar, "Uyuz, birlikte uyuma, sarılma, cinsel temas, havlu, çarşaf, yastık, kıyafetlerin ortak kullanılması gibi temas yöntemleriyle bulaşır. Ancak, kısa süreli temasla bulaşması beklenmez. Hastalık genellikle, 15-20 dakika teması takiben bulaşır. 

Hayvandan insana ise uyuz hastalığı bulaşmaz" dedi. Uyuz hastalığının bulaştıktan sonra hemen belirti göstermediğini, ilk belirtilerin ortaya çıkma süresinin 4-6 hafta arasında olduğunu belirten Sayar, "İlk belirti kaşıntıdır. Kaşıntı en çok el parmak araları, el bilekleri ve karın bölgesinde göbek çevresindedir. Kısa bir sürede öncelikle bu bölgelerde başlayan, sonra yayılan minik su toplamaları ortaya çıkar. Ama kaşıntı şiddetlendikçe hastaların kaşımasına bağlı olarak bu su toplamaları yani veziküller parçalanır ve kabuklu yaralar haline gelir" şeklinde konuştu. 

UYUZ BELİRTİLERİ NELERDİR? 

Uyuz hastalığının en yaygın belirtisi, geceleri artan şiddetli kaşıntıdır. Kaşıntı, özellikle el parmak araları, dirsekler, bilekler, koltuk altları, bel bölgesi, ayak bilekleri ve genital bölgede görülür. Kaşıntı, hastanın cildini tahriş eder ve ciltte kızarıklık, su toplaması ve kabuklanma gibi belirtilere neden olabilir. 

UYUZ HASTALIĞI NASIL TEDAVİ EDİLİR?

 Uyuz hastalığının tedavisi, doktor tarafından reçete edilen antiparaziter ilaçlarla yapılır. İlaç, cildin tüm bölgelerine sürülür ve en az 8 saat boyunca ciltte bırakılır. Tedavinin ardından, hastanın kullandığı tüm kıyafetler ve havlular 60 derecede yıkanmalıdır. 

UYUZ HASTALIĞINDAN KORUNMAK İÇİN NELER YAPILMALIDIR 

Uyuz hastalığından korunmak için şu önlemler alınabilir, Kalabalık ortamlarda ve toplu taşıma araçlarında el hijyenine dikkat edilmeli. Uyuz hastası olan kişilerle yakın temastan kaçınılmalı. Uyuz hastası olan kişilerin kullandığı kıyafetleri, havluları ve yatak örtülerini kullanmayın. Evinizi düzenli olarak temizleyin ve havalandırın. 

UZMANLARDAN ÖNEMLİ UYARILAR! 

Uyuz vakalarının son zamanlarda hızla artması vatandaşların arasında panik yarattı. Uzmanlar sık sık konuyla alakalı olarak insanları uyarıcı nitelikte açıklamalar yapıyor. Yapılan son açıklamalardan bazıları şu şekilde, Uyuz hastalığı, tedavi edilmediği takdirde aylarca sürebilir. Uyuz hastalığı, hamilelik ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde daha şiddetli seyredebilir. Uyuz hastalığı, erken teşhis ve tedavi ile tamamen iyileşebilir. Uyuz hastalığı ile ilgili herhangi bir şüpheniz varsa, vakit kaybetmeden bir doktora görünün.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Tüm emeklilere kasım ayı sonuna kadar en az 5.250 TL ödeme yapılacak

Tüm emeklilere kasım ayı sonuna kadar en az 5.250 TL ödeme yapılacak