ANASAYFA Ekonomi Altın fiyatları için son beklentiler ve tahminler açıklandı

Altın fiyatları için son beklentiler ve tahminler açıklandı

Ons altın fiyatının 2.000 dolar engelini patlatması ile beraber yeni bir rekor yolculuğu da başlamış oldu. Altın piyasasının uzmanları ons ve gram altında rekor hedeflerini açıkladılar.
YAYINLAMA: 02 Aralık 2023 / 17.29
GÜNCELLEME: 02 Aralık 2023 / 17.29
YAZAR: Gülcan Özer

Ons altın fiyatının 2.000 dolar engelini patlatması ile beraber yeni bir rekor yolculuğu da başlamış oldu. Altın piyasasının uzmanları ons ve gram altında rekor hedeflerini açıkladılar.

Altın fiyatları için son beklentiler ve tahminler açıklandı

Altın yatırımcıları için son günlerde işler oldukça iyi gidiyor. Altın fiyatları yükselişe geçince kazançlarına kazanç ekleyen yatırımcılar bundan sonra gidilebilecek hedefleri merak ediyorlar. Bundan sonra varılabilecek hedefler hakkında da uzman değerlendirmeleri ve piyasa beklentileri belli oldu. Gram altın ve ons altında yeni fiyat hedefleri böylece netleşmiş oldu. 

ALTIN FİYATLARI NEDEN YÜKSELDİ? 

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Şirin Sarı altın fiyatlarındaki yükselişe dikkat çekerek, “Altın fiyatlarını şu anda en çok etkileyen unsur jeopolitik risklerdir diyebiliriz. Savaş gündemde kaldıkça altın güvenli liman olarak görülecek. Bunun ardından merkez bankalarının faiz adımları da altın fiyatlarının yükselişinde ikinci bir etkendir. Artık faiz yükselme adımlarında sona gelindi. 2024 yılı itibariyle faiz indirimlerini konuşacağız. 

Altın da bu açıdan dolar endeksindeki gerilemelerden cesaret alıyor. Altın fiyatlarını yükselten üçüncü nedenin merkez bankalarının altın alımları olduğu şeklinde ifade edebiliriz. Çin, Polonya ve Singapur merkez bankaları yüklü alımlar yapmayı sürdürüyorlar. 2023’ün ilk 9 ayında merkez bankaları 800 ton altın aldılar. Geçen yıla kıyasla rekor da kırıldı. 2022 yılında da son 5o yılın rekorunun kırıldığını söylersek yapılan alımların ne kadar çok olduğu daha iyi anlaşılır. Enflasyonist süreçte değer koruma aracı olan altın hazine tahvil getirilerine rağmen tercih edilmesi yeni bir uygulama diyebiliriz.” dedi.

ONS VE GRAM ALTIN FİYAT TAHMİNLERİ! 

Gram altın hakkında değerlendirme yapan Şirin Sarı, “Gram altında ons ve dolar etkisiyle rekorlar geldi. Artık gram altın için 2.000 TL yolu açılmıştır. 2.000 TL’nin üzeri için ise ons altının performansına bakmak gerekir. Yurt içinde enflasyon beklentileri de etkili olacak. Merkez bankamız artık faiz artırımlarında sona geldi. Yüzde 40-45 seviyelerinde bir faiz olacak ve ardından enflasyonun bu faize yaklaşması beklenecek. Goldman Sachs yaptığı son değerlendirmede 2024 yıl sonunda dolar kurunu 40,7 TL olarak tahmin etti. 

Ons altının da 2.100 dolarlık bir ortalama yakaladığını hesap edersek gram altın için karşımıza 2.700 TL seviyeleri çıkıyor. Bu da bugünün fiyatı ile beraber yüzde 42 oranında artış demek. Ons altına gelecek olursak 2024’te orada da rekor test edilecek. Önce 2.070 dolar seviyesi 4. defa test edilecek. Sonrasında 2.150 dolar ve 2.300 dolar seviyeleri ile rekorlar hedeflenecek.” ifadelerini kullandı. 

Not: Burada yer alan değerlendirmeler yatırım kapsamında değildir. Haberimizde kesinlikle yatırım tavsiyesi verilmemiştir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Garanti Bankası'ndan emekli vatandaşlara özel 400 TL kampanyası duyuruldu

Garanti Bankası'ndan emekli vatandaşlara özel 400 TL kampanyası duyuruldu