ANASAYFA Ekonomi Merkez Bankası için ING Bank’tan faiz tahmini!

Merkez Bankası için ING Bank’tan faiz tahmini!

Merkez Bankası’nın Kasım ayında ne kadar faiz artırımı yapacağına dair dev banka ING Bank’tan yeni bir değerlendirme yapıldı.
YAYINLAMA: 20 Kasım 2023 / 14.56
GÜNCELLEME: 20 Kasım 2023 / 14.56
YAZAR: Gülcan Özer

Merkez Bankası’nın Kasım ayında ne kadar faiz artırımı yapacağına dair dev banka ING Bank’tan yeni bir değerlendirme yapıldı.

Merkez Bankası için ING Bank’tan faiz tahmini!

Türkiye ekonomisinde son aylarda değişen politikalar ile yabancıların olumlu ilgisi etkili olmaya devam ediyor. Daha önce parasal genişleme politikası uygulanmış ve faiz indirimleri ile ekonomi adeta bir kıskaca alınmıştı. Hazine ve Maliye Bakanlığının Mehmet Şimşek tarafından devralınmasından sonra ise parasal sıkılaşma politikalarına geri dönülmüş ve faiz artırımları ile yabancı yatırımcılara güven verilmişti. 

YİNE FAİZ ARTACAK

 Merkez Bankası üst üste yaptığı faiz artırımları ile yabancı yatırımcılara olumlu mesajlar vermeye ve Türkiye’nin yatırım fırsatı olan bir ülke olduğunu göstermeye devam ediyor. Politika faizini yüzde 35’e kadar yükselten Merkez Bankası’nın bir miktar daha faiz artırımı yapacağı biliniyor. Merkez Bankası Para Politikaları Kurulu (PPK) toplantısından Kasım ayında da faiz artırımı kararının çıkmasına kesin gözüyle bakılıyor. 

ING BANK TAHMİN AÇIKLADI 

Merkez Bankası’nın faiz kararının ne olacağına ilişkin yabancı finans kuruluşlarından tahminler gelmeye devam ediyor. ING Bank tarafından bu konuda yeni bir rapor açıklandı. Kıdemli ekonomistler tarafından açıklanan bu rapora göre Merkez Bankası Kasım ayında 250 baz faiz artırımı yapıp politika faizini yüzde 37,50’ye yükseltecek. Ayrıca ING Bank’ın ekonomistlerine göre Merkez Bankası Aralık ayında da 250 baz faiz artırımı ile politika faizini yüzde 40’a yükseltip yılı tamamlamayı hedefliyor. 

DOLAR KURU YÜKSELECEK 

ING Bank ekonomistleri Türk lirasının değer durumuna yönelik de bazı değerlendirmeler yaptılar. Yüksek enflasyonun 2024 yılında da sürmesi durumunda Türk lirasında değer kayıplarının görülebileceği belirtilirken dolar kurunda yükselişlerin görülebileceği bildirildi. Dolar kurunun yükselecek olmasına dair analiz şimdiden yabancı yatırımcıların iştahını kabartıyor. 2024 yılının ilk çeyreğinden sonra Türkiye’ye önemli sermaye girişlerinin olması bekleniyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
AK Parti'den mini anayasa paketi!

AK Parti'den mini anayasa paketi!