ANASAYFA Genel AK Parti'den mini anayasa paketi!

AK Parti'den mini anayasa paketi!

Cumhurbaşkanlığı seçimi için Erdoğan tarafından yapılan 50+1 açıklaması Ankara'da siyaset kulislerini hareketlendirdi.
YAYINLAMA: 20 Kasım 2023 / 10.24
GÜNCELLEME: 20 Kasım 2023 / 10.24
YAZAR: Gülcan Özer

Cumhurbaşkanlığı seçimi için Erdoğan tarafından yapılan 50+1 açıklaması Ankara'da siyaset kulislerini hareketlendirdi.

AK Parti'den mini anayasa paketi!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan 50+1 şartının değişmesi isabetli olur" açıklaması Ankara'da siyaset kulislerinin bir anda hareketlenmesine neden oldu. AK Parti tarafından yaşanan sorunun çözümü için mini anayasa teklifi hazırlandığı iddia edildi. 

Yapılacak olan yasal düzenlemeler sonrasında yapılan bir önceki düzenlemede getirilen yüzde 50+1 şartının düşürülmesi bekleniyor. Hükümetin yeni düzenlemede 2 farklı model üzerinde çalıştığı, bunlar arasında ise Latin Amerika'da uygulanan yüzde 40+1 formülünün ağır bastığı belirtildi. 

YENİ ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ İLE YÜZDE 50+1 KURALI DEĞİŞECEK Mİ?

Ankara kulislerinde konuşulan iddialara göre AK Parti içerisinde de ilk günden bu yana tartışmalara neden olan 50+1 kuralı için değişikliğe gidilecek. AK Parti'li kaynaklar "Cumhurbaşkanımız değişmesinden yana. Değişmesinin doğru olduğunu düşünmeyen arkadaşlarımız da var. O zaman da dengeler değişir, ittifaklar değişir. En başında 40+1 son tartışmaydı. Yoksa belediye seçimi gibi birinci olan mı kazansın? Henüz netleşmedi, bu konuyu konuşacağız" ifadeleri ile düzenlemenin netleşmediğini ancak çalışmaların başladığını duyurdu. 

Konu hakkında açıklama yapan AK Parti Genel Sekreteri Fatih Şahin, 50+1 sistemiyle ilgili "Cumhurbaşkanı seçimi için aranan "salt çoğunluk", bir başka ifadeyle "50+1" şartı Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin olmazsa olmaz unsuru değildir. En çok oyu alan adayın seçilmesi, seçim yarışının daha rekabetçi gerçekleşmesini sağlayacak" diyerek kuralın olmazsa olmaz bir madde olmadığını belirterek değişim sinyali vermişti. 

Mini Anayasa paketi içerisinde ayrıca başörtüsü ve aile kavramının da yer alması beklenirken AK Parti'nin konu hakkında özellikle de İYİ Parti ile uzlaşı arayacağı belirtilmişti. 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Gazze'de saatte 6 çocuk ve 4 kadın öldürülüyor!

Gazze'de saatte 6 çocuk ve 4 kadın öldürülüyor!