ANASAYFA Ekonomi Uzman isim en düşük emekli maaş için net rakamı duyurdu!

Uzman isim en düşük emekli maaş için net rakamı duyurdu!

Milyonarca emekli tarafından merak içinde beklenen maaş zamları hakkında uzmanlardan güncel hesaplamalar duyuruldu.
YAYINLAMA: 19 Kasım 2023 / 21.16
GÜNCELLEME: 19 Kasım 2023 / 21.16
YAZAR: Gülcan Özer

Milyonarca emekli tarafından merak içinde beklenen maaş zamları hakkında uzmanlardan güncel hesaplamalar duyuruldu.

Uzman isim en düşük emekli maaş için net rakamı duyurdu!

Ocak ayında yapılması beklenen maaş zamları hakkında merak edilenler artarken uzmanlar da enflasyon rakamları ile orantılı olarak yapılması beklenen zam miktarını açıklamaya başladı. Konu ile ilgili yapılan açıklamalarda hem asgari ücret için hem de emekli vatandaşlar için tahmini rakamlar yayımlanmaya başladı. Bu konu çerçevesinde şu an en düşük 7 bin 500 TL maaş alan emeklilerin yapılması beklenen zammın ardından ne kadarlık zam alacakları merak konusu olmuştu. Konuya ilişkin uzmanlar tarafından gerekli hesaplamalar da yapıldı. Edinilen bilgilere göre en düşük emekli maaşının 10 bin TL olabilme ihtimalinin yüksek olduğunun altı çizildi. 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN DUYURMUŞTU!

 Uzmanlar tarafından gelen hesaplamalardan önce de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından "Emeklilerimizi daha da rahatlatacak çözümleri geliştirdik, çok yakında uygulayacağız" ifadeleri ile yüksek maaşın uygulanacağından bahsedilmişti. Konu hakkında Milliyet'e konuşan yeminli mali müşavir ve ekonomist Muhammet Bayram, emekli maaşlarındaki kök maaş detayına dikkat çekerek Ocak ayı zammı hakkında açıklamalarda bulundu. Bayram tarafından yapılan açıklamalar başlıca şu şekildeydi; 

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI NE KADAR OLACAK? 

Yapılan hesaplamalar sonucunda en düşük emekli maaş hakkında bilgilendirmelerde bulunan Bayram, "Kök maaş emeklilerin ödedikleri prime göre almayı hak ettikleri en alt maaşlarıdır. Burada çalışan asgari ücretin üzerinde bir prim yatırdıysa daha fazla maaş alacak. Eğer asgari ücret düzeyinde maaş alıyorlarsa en düşük emekli maaşını alacaklar. 

Kök maaş şu anda 7 bin 500 TL'nin altındaysa bu otomatik olarak 7 bin 500 TL'ye tamamlanıyor. Kök maaş herkesin yatırmış olduğu prime göre aldığı asıl maaştır. Memur emeklilerine de kök maaş uygulaması var. Memurların maaşları asgari ücretin üzerinde olduğu için daha fazla prim yatırıldığı için memur emeklileri en düşük emekli maaşından daha fazla alıyor. Şu anda en düşük memur emeklisi maaşı 9 bin 876 TL. Onlar kendilerine yapılacak zamdan otomatik olarak faydalanır. Yüzde 50 artış yapılacaksa eğer 9 bin 876 TL üzerinden yüzde 50 zam alıyor.” İfadeleri ile kök maaş üzerinden hesaplamalarını örnekler ile açıkladı. 

EMEKLİ MAAŞ ZAMMI NASIL BELİRLENECEK? 

Tüm bunların yanı sıra yapılan hesaplamalar sonucunda emekli maaşlarına yapılacak olan zamların nasıl belirleneceğine dair de “Ocak ayında emekliye zam oranı, son 6 aylık enflasyona göre belirlenir. Şu anda yüzde 29.40'lık enflasyon farkı var. İki ayın enflasyon verisi henüz gelmedi. 2 aylık veri ile beraber yüzde 37-38 civarında enflasyon bekleniyor. Memur ve memur emeklilerimize toplu sözleşmeden kaynaklanan yüzde 9'luk fark ile birlikte yüzde 50'ye yakın artış bekleniyor.” Şeklinde ifadelere yer verdi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Bakan Özhaseki konut fiyatlarının düşeceği tarihi duyurdu!

Bakan Özhaseki konut fiyatlarının düşeceği tarihi duyurdu!