ANASAYFA Güncel Kiracılar aidatın tamamını ödemek zorunda değiller!

Kiracılar aidatın tamamını ödemek zorunda değiller!

Kiracılar ile ev sahipleri arasında bir de aidat sorunu çıktı. Kiracılar aidat ödemesini eksiksiz yapmak zorundalar mı?
YAYINLAMA: 19 Kasım 2023 / 09.27
GÜNCELLEME: 19 Kasım 2023 / 09.27
YAZAR: Gülcan Özer

Kiracılar ile ev sahipleri arasında bir de aidat sorunu çıktı. Kiracılar aidat ödemesini eksiksiz yapmak zorundalar mı?

Kiracılar aidatın tamamını ödemek zorunda değiller!

Kiracılar ile ev sahipleri arasında yaşanan meselelere son dönemlerde bir de aidat sorunu eklendi. Artan maliyetlerle beraber apartmanlarda ve sitelerde yüksek tutarlı aidatlar ile karşılaşılıyor. Bazı yerlerde aidatların tutarı kira fiyatlarının bile önüne geçmiş durumda. 

Bu durum karşısında ne yapılacağına dair hem ev sahipleri hem de kiracılar yasal haklarını bilmiyorlar. Bu da sorunun çözümsüz kalmasına neden oluyor.

 KİRACI AİDAT ÖDEMEK ZORUNDA MI? 

Kiracı bir apartmanda veya sitede kullanıma dolayı olan ortak giderlere kesinlikle katılmak zorundadırlar. Kiracı herhangi bir şekilde aidat ödememezlik yapamazlar. Hatta aidatını ödemeyen kiracı hakkında kısa süre içerisinde tahliye kararı çıkarılabilir. Bundan dolayı kiracılar aidat ödemelerini yapmamazlık yoluna başvuramazlar. 

TEK İSTİSNA VAR! 

Kiracıların aidat ödemelerine dair muaf olabilecekleri tek bir istisnai hüküm bulunmaktadır. Bu da yasa ile beraber güvence altındadır. Eğer kiracının ev sahibine ödemiş olduğu aylık kira bedelinden daha yüksek tutarda aidat ödemesi yapması gerekiyorsa işler değişecektir. Kirada yüksek aidat ödemek kiracıların sorumluluğunda bulunmamaktadır. Yani bir aidat kiradan yüksekse o yüksek olan kısmı kiracı ödemek zorunda değil. 

Örneğin 3.000 TL kirası olan bir kiracıdan 5.000 TL aidat istenirse kiracı sadece kira kadar olan 3.000 TL aidat ödemesi yapabilir. Kalan 2.000 TL ise ev sahibinden tahsil edilir. Kiracılar bu eksik kısmı ödemeye zorlanamazlar. Kiracıların aidattan dolayı sorumlulukları sınırlı seviyededir. İcra takibi yapılsa bile bu takip kiracı için başlatılamıyor. Apartman veya site yönetimlerinin muhatabı ev sahipleridir. Eğer icra takibi başlatılacaksa bu ev sahibi aleyhinde olmalıdır. Ev sahibi de kiracısının aidat ödemelerini takip etmelidir. Yoksa sürpriz bir borçla karşılaşması mümkündür.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Halkbank emekli maaş promosyonu ne kadar oldu?

Halkbank emekli maaş promosyonu ne kadar oldu?