ANASAYFA Güncel Kışın kombi açmayanlar komşunuza tazminat ödemek zorunda kalabilirsiniz

Kışın kombi açmayanlar komşunuza tazminat ödemek zorunda kalabilirsiniz

Havaların soğumaya başlaması ile birlikte kombiler de açılmaya başladı. Evlerinde kombilerini açmaya başlayan vatandaşlar şu sıralar komşularından şikayet ederken hukukçulardan konuyla ilgili bilgilendirme geldi.
YAYINLAMA: 19 Kasım 2023 / 10.37
GÜNCELLEME: 19 Kasım 2023 / 10.37
YAZAR: Gülcan Özer

Havaların soğumaya başlaması ile birlikte kombiler de açılmaya başladı. Evlerinde kombilerini açmaya başlayan vatandaşlar şu sıralar komşularından şikayet ederken hukukçulardan konuyla ilgili bilgilendirme geldi.

Kışın kombi açmayanlar komşunuza tazminat ödemek zorunda kalabilirsiniz

Türkiye’de sonbahar mevsiminin sona ermesi için sayılı günler kaldı. Havaların soğumaya başlaması ve kış mevsiminin yaklaşması ile beraber vatandaşlar aylık yakıt giderlerini hesaplamaya başladı. Havaların hissedilir derecede soğuması ile birlikte özellikle akşamları kombilerini açmaya başlayan vatandaşlar, genellikle alt kattaki komşularının kombilerini açmadıkları için ısınamamaktan dolayı şikayet etmeye başladı.

 Her yıl komşusunun açmadığı kombi nedeniyle yakıt giderlerinin arttığını belirten vatandaşlar için avukatlardan açıklamalar peş peşe geldi. Hava sıcaklıklarındaki düşüşle birlikte kaloriferler açılmaya başlanırken komşusu kombi yakmayanların hakları da merak konusu oldu. Hukuki düzenlemelere göre kat maliklerinin kombisini açmayan komşusuna dava açma hakkı bulunuyor. 

KOMBİSİNİ AÇMAYAN KOMŞUYA DAVA AÇILABİLİYOR 

Havaların soğumasıyla birlikte kombiler açılmaya başladı. Doğalgaz faturasından tasarruf etmek isteyenler kombilerini açmıyor ya da belli odalarda petekleri açıyor. Ayrıca yükselen maliyetler nedeniyle de bütçesi el vermeyenler battaniye ile ısınmayı tercih ederek kombilerini kapalı tutuyor. Ancak bu durum dava sebebi olabiliyor. 

 Hukukçular konuyla ilgili olarak durumun hukuki boyutuna ilişkin değerlendirmede bulundu. Her şehirde il hıfzıssıhha kurullarının halk sağlığının korunması amacıyla dış ortam sıcaklığı belli bir derecenin altına düşünce ısıtma sistemlerinin çalıştırılması kararını aldığını hatırlatan hukukçular, bu sıcaklığın genellikle 15 derece olarak belirlendiğini söyledi. Hukukçular, Kat Mülkiyeti Kanunu'nun da bu konuya ilişkin hususları içerdiğine dikkati çekerek kanunun 18'inci maddesinde "Kat irtifakı sahipleri bu hakka konu olan ortak arsa üzerinde, ileride kat mülkiyetine çevrilmek üzere yapılacak yapının sözleşmeye ve plana göre tamamlanması için kendilerine düşen borçları vaktinde yerine getirmek ve yapı işini, doğruluk kaideleri uyarınca kolaylaştırmakla, karşılıklı olarak yükümlüdürler" hükmünün yer aldığını belirtiyor. 

Söz konusu madde gereği komşuların birbirini rahatsız etmeden konutlarını kullanması gerektiğine işaret eden hukukçular, bir kat malikinin kaloriferi yakmayarak yan, alt ve üst komşusu sayesinde ısınmasının doğruluk ve dürüstlük kurallarına aykırı olduğunu ifade ederek, "Bu durumda kaloriferi yakmayan kişi, komşusunun daha fazla yakmasına sebebiyet veriyor. Kanunun 33'üncü maddesi gereği kaloriferi yakan komşu, ana taşınmazın bulunduğu yerdeki sulh hukuk mahkemesine başvurarak hakimin müdahalesini isteyebiliyor. 

Burada kat maliki, 'Benim komşum kaloriferini hiç yakmıyor, bundan dolayı daha fazla yakmak durumunda kalıyorum. Benim sayemde o ısınıyor, müdahale edin.' diyebiliyor. Hakim de komşunun konutunu mevsim koşullarına uygun kullanmadığına karar verip, yaptığını sonlandırmasını isteyebilir. Talep halinde komşu maddi zarara uğramışsa bu maddi zararın tazminine karar verebilir. Normalde aylık 2 bin liralık ısıtma gideri olan bir kişi, 3 bin lira yakmak zorunda kaldıysa bu zararın tazminini isteyebilir." değerlendirmesinde bulundu. 

‘’CEZAİ İŞLEM UYGULANIYOR’’ 

Öte yandan uzmanlar, merkezi ısıtma sistemli, ısı pay ölçerli konutlarda, kış sezonunda sıcaklığın 15 derecenin altına düşmesi halinde kaloriferlerin yakılmasının zorunlu olduğunu belirtiyor. Uygulamaya uyulmaması halinde cezai işlemin gündeme gelebileceğine dikkati hukukçular ise "Vanasını kapatanlara, faturalardaki ortalama tüketim bedeline göre cezai işlem uygulanıyor. Yani kaloriferi yakmayanlar da yakmadığı halde bu bedeli ödemek durumunda kalacak" bilgisine yer verdi. Bu durumda komşunun ısınma giderlerinin artmasına neden olacak şekilde kombi kapatanlara dava yolu gözüküyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Kiracılar aidatın tamamını ödemek zorunda değiller!

Kiracılar aidatın tamamını ödemek zorunda değiller!