ANASAYFA Güncel O ilde yaşayanlar dikkat! Uzman isim çok kritik diyerek 7'den büyük deprem uyarısı yaptı!

O ilde yaşayanlar dikkat! Uzman isim çok kritik diyerek 7'den büyük deprem uyarısı yaptı!

Türkiye'nin bu sene atlattığı 2 büyük deprem felaketinin ardından endişelerin artması sonucunda uzman isimden kritik deprem uyarısı geldi.
YAYINLAMA: 04 Aralık 2023 / 17.31
GÜNCELLEME: 04 Aralık 2023 / 17.31
YAZAR: Gülcan Özer

Türkiye'nin bu sene atlattığı 2 büyük deprem felaketinin ardından endişelerin artması sonucunda uzman isimden kritik deprem uyarısı geldi.

O ilde yaşayanlar dikkat! Uzman isim çok kritik diyerek 7'den büyük deprem uyarısı yaptı!

Bu sene tüm dünyayı ayağa kaldıran, binlerce vatandaşımızın hayatını kaybettiği 6 Şubat depreminin ardından vatandaşlar artık endişe içerisinde yaşamaya başladı. Özellikle Kahramanmaraş merkezli bu depremden etkilenen vatandaşlar, o illerde yeniden bir felaketin yaşanma ihtimalinden endişe duymaya başladı. Durum bu şekilde olunca da uzmanlar da bu konularda vatandaşların daha az endişelenmesi ya da tedbirlerin bir an önce alınması için uyarılar yapmaya başladı. Konuya ilişkin özellikle de Marmara Bölgesi için sıklıkla uzmanlardan uyarılar gelmeye başlamıştı. Bu çerçevede son olarak Silivri ilçesinin de büyük bir deprem riski ile karşılaşabileceği, hazırlıkların ya da yeni yapıların buna odaklanarak yapılması gerektiğinden bahsedilmişti. Geçtiğimiz günlerde ise Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür tarafından Doğu Anadolu kentlerine yönelik uyarı geldi. Yapılan bu uyarılarda vatandaşlara dikkat edilmesi gerekenlerden de bahsedildi.

 DOĞU ANADOLU BÖLGESİNE DİKKAT! 

Görür tarafından yapılan açıklamalarda, "Karlıova’dan başlayıp Hatay’a gelen, son 6 Şubat depremlerini üreten Doğu Anadolu Fayı’dır. Bakın bu Erzincan ile Bingöl Karlıova arasındaki şu kısım bizim Yedisu Fayı dediğimiz faydır. Bu fay uzun süredir deprem üretmemiştir. Stres biriktirmektedir. Buradaki en son deprem 1784'te oldu. Burada 250 senede bir deprem oluyor. Bu yılın üzerinde 250 seneyi koyduğumuzda da bugünlere ulaşıyoruz. Sadece ben değil uluslararası deprem bilimciler de burada deprem beklemektedir. 

Bu yazılıyor, çiziliyor. Erzincan ile Karlıova arasındaki kısım kırılacak. Erzincan’da olan hem 1982 hem 1939 depremlerinin stres yüklediği ve henüz kırılmayan yer burası. En az 7.4 deprem tehlikesi var. Bu bir, ikincisi ise burada Ovacık Fayı var. Ovacık Fayı da büyük depremlerden stres yüklenmiş olabilir. Veya burada diyelim ki 1982 Erzincan depremi ile stres seviyesi değişmiş olabilir. Burası yavaş bir fay… " şeklinde ifadeleri ile deprem riskinin bulunduğu ifade edildi. 

NE ZAMAN OLACAĞI BİLİNMİYOR! 

Her ne kadar tehlikenin boyutu yüksek olsa da depremin ne zaman yaşanacağının da bilinmediği konusunun altı çizildi. Bununla birlikte "Karlıova ile Bingöl arasındaki kesim. Yine çok korktuğumuz kesim. Doğu Anadolu Fayı’nın en uç kısmı. Bu son depremlerden burası da stres biriktirmiş olabilir. Şimdi Tunceli bunların ortasında duruyor. Pülümür buranın dibinde duruyor. Yer bilimciler olarak biz, bu ülkenin evladı olarak; halkımızı, devletimizi, yerel yönetimlerimizi uyarmak mecburiyetindeyiz." diyerek önemli noktalardan bahsetti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Çalışanların ekonomiden ne kadar pay aldıkları belli oldu!

Çalışanların ekonomiden ne kadar pay aldıkları belli oldu!