ANASAYFA Ekonomi Tüm annelere devletten doğum yardımı!

Tüm annelere devletten doğum yardımı!

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı annelere doğum yardımı ödemesi yapıyor. Her annenin alabildiği doğum yardımı ne kadar?
YAYINLAMA: 15 Kasım 2023 / 17.21
GÜNCELLEME: 15 Kasım 2023 / 17.21
YAZAR: Serhat Karaman

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı annelere doğum yardımı ödemesi yapıyor. Her annenin alabildiği doğum yardımı ne kadar?

Tüm annelere devletten doğum yardımı!

Türkiye’de devlet tarafından vatandaşlara çeşitli gerekçelerle sosyal destekler veriliyor. Bu sosyal destekler dağıtılırken kriterler farklı farklı olabiliyor. Kimi sosyal yardım programları ihtiyaç sahipliğine göre verilirken kimi sosyal yardımlar da ihtiyaç sahibi olma şartı aranmaksızın dağıtılıyor. 

ANNELERE ÖZEL UYGULAMA 

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın sosyal yardım programları kadın esaslı dizayn ediliyor. Özellikle de annelere ayrı bir pozitif ayrımcılık yapılıyor. Anneler çeşitli sosyal yardım ödemeleri alabiliyorlar. Yapılan bu destek ödemeleri aile bütçelerine küçük de olsa bir katkı sağlıyor. Bazı sosyal yardım ödemeleri hatırı sayılır tutarda olurken bazıları ise oldukça düşük kalabiliyor. 

DOĞUM YARDIMI ŞARTSIZ DAĞITILIYOR 

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın en genel sosyal yardım programı olan doğum yardımı yaygın bir şekilde dağıtılıyor. Bu sosyal yardımı alabilmek için başvuru yapan annenin ihtiyaç sahibi olmasına gerek yok. Doğum yaparak çocuk sahibi olmak annenin doğum yardımı alması için yeterli oluyor. Yapılan açıklamaya göre doğum yardımı 2015 tarihinden sonra yapılan tüm canlı doğumları kapsıyor. Bu yardımdan faydalanacak olan kadınları ya Türk vatandaşı ya da Mavi Kart sahibi olmaları gerekiyor. Bu koşulları sağlamak doğum yardımı için hak sahibi olmayı beraberinde getiriyor. 

NE KADAR ÖDEME YAPILIYOR? 

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın doğum yardımı olarak ne kadar ödeme yaptığına dair tarife yayınlandı. Buna göre birinci çocuklar için annelere 300 TL, ikinci çocuklar için annelere 400 TL, üçüncü ve sonraki her bir çocuk için ise annelere 600 TL doğum yardımı ödemesi yapılıyor. Tek seferlik olan bu sosyal yardım her bir çocuk için ayrı ayrı alınabiliyor. Öte yandan doğum yardımı tutarlarında uzun bir süredir güncelleme yapılmadı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın bu tutarları yükseltme konusunda bir çalışma içerisinde olduğu iddiası da kamuoyunda yer alıyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
EURO 2024’te Türkiye’nin 1. torba hesapları!

EURO 2024’te Türkiye’nin 1. torba hesapları!