ANASAYFA Güncel Kiracılar tazminat haklarını kaybediyorlar!

Kiracılar tazminat haklarını kaybediyorlar!

Kiracıların ev sahiplerinden tazminat alma hayallerinin nasıl suya düştüğünün yasal boyutu ortaya çıktı.
YAYINLAMA: 10 Aralık 2023 / 14.32
GÜNCELLEME: 10 Aralık 2023 / 14.32
YAZAR: Engin Uzunoğlu

Kiracıların ev sahiplerinden tazminat alma hayallerinin nasıl suya düştüğünün yasal boyutu ortaya çıktı.

Kiracılar tazminat haklarını kaybediyorlar!

Ev sahipleri ile kiracılar arasında oldukça karmaşık bir ilişki kurulmaya başlandı. Adeta köşe kapmaca oynanırken taraflar yasal haklarını sonuna kadar kullanmak istiyorlar. Ancak bu hakların geçerli olabilmesi için bazı ayrıntılar dikkatten kaçırılınca olumsuz sonuçlar ortaya çıkabiliyor. Bunlardan birisi de kiracıların ev sahiplerinden tazminat alma hakları hakkında ortaya çıkıyor.

EV SAHİBİ TAZMİNAT ÖDEMEK ZORUNDA AMA!

Ev sahipleri ile kiracılar arasındaki ilişkinin dürüstlük teması üzerine kurulması yasalar tarafından da önemsenen bir durum. Örneğin bir ev sahibi kiracısına eve kendisinin veya bakmakla yükümlü olduğu bir yakınının ihtiyacı olduğu gerekçesiyle evden çıkmasını isteyebilir. Kiracı da ev sahibinin ihtiyacından dolayı evden çıkar. Ancak ev sahibi o evi bir başkasına kiraya verirse dürüstçe davranmamış olur. Yasalar da işte burada kiracıları korumaktadır. Böyle bir durumda ev sahibi kiracı evden çıktığı andan itibaren 3 yıl boyunca evi bir başkasına kiraya veremez. O ev 3 yıllık kanuni süre içerisinde bir başkasına kiraya verilirse ev sahibi eski kiracıya tazminat ödemek zorunda kalır. Kiracıyı aldatarak evden çıkaran tüm ev sahipleri bu ceza ile karşılaşabilirler.

Ev sahiplerinin kiracılara tazminat ödemesi gereken durumlarda dikkat edilmesi gereken kritik bir ayrıntı bulunmaktadır. Kiracı tazminat talep edecekse evden çıkışı normal koşullarda olmamış olması gerekiyor. Ev sahibinin eve ihtiyacı olabilir ama kiracının tazminat hakkı bu ihtiyaca saygı duyup hemen evi boşaltmakla kazanılamıyor. Bunun kazanılabilmesi için iki yol var.

Kiracı tazminat hakkı kazanacaksa evden mahkeme veya icra yoluyla çıkarılmalıdır. Ev sahibi eve ihtiyacı olduğunu belirterek mahkemeye gitmeli ve mahkeme de kiracı hakkında tahliye kararı almalıdır veya ev sahibi icraya başvurmalı ve ihtiyaçtan dolayı kiracının evden çıkarılmasını sağlamalıdır. Bu iki yoldan birisi uygulanmadıkça ev sahibi 3 yıllık kanuni süre içerisinde evi bir başkasına kiraya vermiş olsa bile eski kiracı ev sahibinden tek kuruş tazminat alamaz. 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Yunan adalarına vize muafiyeti ne zaman başlayacak, vizesiz gezilecek 10 ada hangisi?

Yunan adalarına vize muafiyeti ne zaman başlayacak, vizesiz gezilecek 10 ada hangisi?