ANASAYFA Ekonomi Dolar kurundan yeni rekor! 1 dolar 29 TL oldu

Dolar kurundan yeni rekor! 1 dolar 29 TL oldu

Dolar kuru 29 TL seviyesine ulaşarak tüm zamanların en yüksek seviyesi rekorunu kırdı.
YAYINLAMA: 12 Aralık 2023 / 10.44
GÜNCELLEME: 12 Aralık 2023 / 10.44
YAZAR: Gülcan Özer

Dolar kuru 29 TL seviyesine ulaşarak tüm zamanların en yüksek seviyesi rekorunu kırdı.

Dolar kurundan yeni rekor! 1 dolar 29 TL oldu

Dolar kurunda yaşanan sınırlı yükseliş devam ederken kur uzun süredir zorladığı 29 TL barajını an itibari ile kırdı. Mayıs ayında yapılan genel seçimlerden önce 18 TL barajında yer alan dolar kuru seçim stresi nedeniyle yaşanan yükselişi seçimden sonra rekor serisine taşımıştı. 

Seçimin hemen ardından kurulan yeni hükümette ekonomi yönetimi başına Mehmet Şimşek atanmış, Hazine ve Maliye Bakanı olarak görevine başlayan Şimşek dolar kurunu serbest bırakacaklarını ifade etmişti. Kurda yaşanan yükseliş açıklama sonrası ivmelenmiş dolar kuru önce 20 TL ardından da 25 TL barajını büyük bir hızla geçerek şok etkisi yaratmıştı. 

DOLAR KURU NEDEN YÜKSELDİ, YÜKSELMEYE DEVAM EDER Mİ?

Dolar kurunun serbest bırakılması ile kurda yükseliş trendi devam ederken kur an itibari ile 29 TL barajını aşarken yeni tarihi rekorunu kırmış oldu. Dolar kurunda yaşanan yükselişin en önemli nedeni ise ABD'de bugün açıklanacak olan enflasyon verisi olarak gösterildi. 

Reuters’ın Devlet Başkanı Şi Jinping ve diğer üst düzey liderlerin, Çin’in 2024 büyüme hedefini ve planlarını tartışmak üzere yıllık Merkezi Ekonomik Çalışma Konferansı’nı başlattığı yönündeki haberi sonrası gözler gelecek yıl ne kadar teşvik gelebileceğine odaklandı. Asya’da yatay seyreden Çin CSI 300 dışında endeksler pozitif bölgede. 

FED'in açıklayacağı son faiz kararı öncesinde bugün açıklanacak olan ABD Kasım ayı enflasyonu kritik bir rol üstlenirken piyasalarda oluşan fiyatlamalar dolar kurunu yukarıya çekti. Dolar kurunda yaşanan yükselişin seyrini ABD'den gelecek olan ekonomik veriler, açıklamalar ve küresel piyasalardan gelecek olan tepkiler belirleyecek. Dolar kuru an itibari ile 29,03 TL'den işlem görüyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Halkbank, Ziraat Bankası, Vakıfbank emekli maaş promosyonları kaç TL oldu?

Halkbank, Ziraat Bankası, Vakıfbank emekli maaş promosyonları kaç TL oldu?