ANASAYFA Güncel Yeni yargı paketi geliyor! Neler değişecek?

Yeni yargı paketi geliyor! Neler değişecek?

Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan 8. Yargı paketi Cumhurbaşkanlığına gönderildi. Yeni yargı paketinde çok önemli değişiklikler olacağı kulislere yansıdı.
YAYINLAMA: 10 Aralık 2023 / 10.33
GÜNCELLEME: 10 Aralık 2023 / 10.33
YAZAR: Engin Uzunoğlu

Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan 8. Yargı paketi Cumhurbaşkanlığına gönderildi. Yeni yargı paketinde çok önemli değişiklikler olacağı kulislere yansıdı.

Yeni yargı paketi geliyor! Neler değişecek?

Adalet Bakanlığı’nın bir süredir üzerinde çalıştığı yeni yargı paketinin taslak çalışması tamamlandı. Bu taslak çalışma 8. Yargı paketi taslağı olarak Cumhurbaşkanılığına gönderildi. Burada Cumhurbaşkanı Erdoğan ve kurmayları taslak paketi inceleyip onayladıktan sonra kanun teklifi TBMM’ye gönderilecek. Yeni yargı paketinde 22 kanunda 105 maddenin değiştirileceği bildirildi.

YARGI PAKETİ DEĞİŞİKLİKLERİ ORTAYA ÇIKTI!

Hazırlanan yeni yargı paketindeki düzenlemelerin bir kısmı kamuoyuna yansımaya başladı. Buna göre bir gün karşılığı adli para cezasının alt sınırı 20 TL’den 100 TL’ye, üst sınırı 100 TL’den 500 TL’ye yükselecek. Mahkemelerin doğrudan verdikleri adli para cezalarında kesinlik sınırı 3 Bin TL’den 15 Bin TL’ye çıkacak. Manevi tazminat talepleri Tazminat Komisyonu tarafından değerlendirilecek. Anayasa Mahkemesi bu konuda devreden çıkacak.

Yeni yargı paketi ile denetimli serbestlikte de değişiklik yapılacak. Denetimli serbestlik her hükümlüye 1 yıl şeklinde değil cezaya orantılı olarak uygulanacak. Hükümlü cezasının en az yüzde 40’ını infaz kurumunda çekecek. 1 ay ceza alan bir hükümlü 12 gün cezaevinde kalmak zorunda olacak. Denetimli serbestlik süresi ise 3 yılı geçemeyecek.

Türk Medeni Kanunu’nda kadınlara erkeğin soyadını alma zorunluluğu veren kanun maddesi değiştirilecek. Annelere, baba ile çocuk arasındaki soybağının reddi davası açma hakkı verilecek. Mesleklerinde 20 yılı dolduran tüm hukukçular sınava girmeden arabulucu olabilecekler.

Noterlik ücret tarifelerinin belirlenmesinde de sistemsel değişikliğe gidiliyor. Bu tarifeler her yıl Mart ayında belirleniyor. Yapılacak düzenleme ile her yıl Ocak ayında noterlik ücreti tarifesi belirlenebilecek. Ayrıca araç tescil işlemlerinin karşılığında noterlerce alınan ücretin yüzde 10’u Türkiye Noterler Birliği’nin olacak. Noterlerde her türlü ücret ödemesi kredi kartı ile yapılabilecek. Noterler aktif olarak görev yaptıkları sürede yeşil pasaport alabilecekler. 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Kiracılar tazminat haklarını kaybediyorlar!

Kiracılar tazminat haklarını kaybediyorlar!